Wednesday, January 4, 2017

Herätys myötätuntoon ja välittämiseen, harjoitus 8

Oletko miettinyt, miten sinä suhtaudut myötätuntoon, kun sitä osoitetaan sinulle? Osaatko ottaa sitä vastaan? Osaatko näyttää avun tarpeesi ja pyytää sitä? Millä tavalla ilmaiset tarpeesi vai ilmaisetko?
Törmäsin taas vasta vähän aikaa sitten itse siihen, kuinka vaikea olikaan asettua vastaanottamaan myötätuntoa, siis myötätunnon kohteeksi. Tulla nähdyksi ja kuulluksi on hyvin intiimiä, läheisyyttä luovaa ja voi olla pelottavaakin, jos ei ole siihen oppinut ja tottunut. Saattaa olla helpompi väistää, kiemurrella siitä pois tai heijastaa se välittömästi jollekin toiselle tai johonkin muuhun.

Tänään voisimme mietiskellä ja tunnustella, miltä tuntuu olla myötätuntoisen huomion kohteena unohtamatta osoittaa sitä myös toisia kohtaan.

Hajoitellaan myötätuntoa selkeästi omaa itseä kohtaan. Koeta löytää tunne siitä, että katsot ja ajattelet myöntätunnolla tai myötäinnolla itseäsi eri ikäisenä: 
  • uteliaana, kyselevänä, tottelevaisena tai tottelemattomana pikku lapsena; 
  • ylikilttinä tai kapinoivana tai siltä väliltä olevana teininä
  • itsenäistä elämää aloittelevana ja ehkä työelämään astuvana nuorena aikuisena; 
  • perhettä perustavana, lapsia saavana nuorena tai aikuisena;
  • omia rajojaan tutkivana ihmisenä 
  • nykyisen ikäisenä ihmisenä, naisena tai miehenä ja kaikkea sitä, mitä se pitää sisällään: rooleja, joita sinulta odotetaan tai odotat itse, vapauden, yhteyden, kumppanin tai mitä tahansa kaipausta tai onnellisuutta, että sinulla jo on kaikkea mitä haluat.

Ajattele ja kohtele itseäsi, kuin olisit paras ystäväsi.

No comments:

Post a Comment