Sunday, January 1, 2017

Herätys myötätuntoon ja välittämiseen, harjoitus 4

4. päivä myötätunnon ja välittämisen harjoittamisessa.
Hyvin voi jatkaa jo entisillä harjoituksilla, vaikka tässä onkin taas uusi harjoitus.

Uusi vuosi 2017
Aloittaisimmeko tämän uuden vuoden olemalla läsnä ja rauhassa siinä mitä ajattelemme, tunnemme, olemme, teemme, kohtaamme, näemme, kuulemme ja kaikki se ihan jokapäiväisissä asioissamme?
Tietoinen läsnäoleminen on niin helposti hukassa.

Kuinka monesti sitä tekee asioita jo ajatuksissaan kiiruhtaen johonkin toiseen asiaan tai tekemiseen ja samalla luo kiireen tunteen olemiseensa ja tekemiseensä?
Kuinka usein keskustellessa toisen ihmisen kanssa tuleekaan mietittyä omia mielipiteitä ja tuntemuksia juteltavaan asiaan vielä toisen puhuessa sen sijaan, että kuuntelisi aktiivisesti läsnäollen ja siten kuulisi, näkisi ja tuntisi keskustelukumppaninsa ja hänen esittämänsä asian?

Läsnäolemisen harjoituksen voi aloittaa niinkin läheltä kuin hengityksestä. Tunne hengitys, ilmavirta nenässä, keuhkoputkissa ja koe kuinka keho elää hengityksen mukana.
Pelkästään hengityksen tunteminen syventää sitä automaattisesti ja samalla keho, mieli ja tunteet rauhoittuvat vähitellen.

Hengityksen tarkkailu vie huomiota alkuun, mutta se helpottuu nopeasti ja siitä muodostuu hyvä pohja kokonaisvaltaiselle läsnäolemiselle vähitellen.

Niin monta kertaa päivän mittaan huomaa, että on unohtanut hengityksen. Kyllähän me hengitämme joka tapauksessa niin kauan kuin elämme, mutta se on hyvin pinnallista ja hätäistä kovin helposti. Hengityksen huomaamiseen on onneksi hyvin helppo palata aina kun muistaa.
Hengityksen tarkkailun tarkoitus ei ole muuttaa hengitystämme tietynlaiseen malliin tai muottiin vaan ainoastaan tulla tietoiseksi niin perustavaa laatua olevasta kehomme toiminnosta. Kaikki lähtee hengityksestä. Kehomme saa tarvitsemaansa happea sisäänhengityksen mukana, ja uloshengityksen mukana poistuu kuona-aineita ja hiilidioksidia kehostamme. Tietoinen hengittäminen selkiyttää aivoja ja rauhoittaa sydäntä.

Lisää harjoituksia

Jos hengityksessäsi läsnäolo on jo sinulle tuttua, voit laajentaa läsnäolemistasi vähitellen kaikkeen tekemiseesi antautumalla hetkelle, yrittämättä kiirehtiä johonkin muuhun tai miettiä muita asioita tehdessäsi jotakin.
- Kun teet jotain, huomioi kehosi asento ja anna sen rentoutua siten kuin se sillä hetkellä voi rentoutua
- Kun istut, istu tuntien kehosi istuimellasi ja istuimesi kehosi alla
- Kun kävelet, kävele tiedostaen jokainen askel, kehosi askelten mukana, alusta, jolla kävelet, ympäristö
- kun laitat ruokaa, laita ruokaa tiedostaen ruoka-ainekset, sen miten ne ovat kasvaneet ja lopulta kulkeneet sinun keittiöösi, itsesi koskemassa niihin, astiat jne
- kun keskustelet, kuuntele ja katso, vastaa rauhassa kun keskustelukumppanisi on lopettanut
- kun pieni lapsesi tulee jonkin oman ihmeensä kanssa, kumarru alas ja ihmettele hänen kanssaan
- jne

Mitä tahansa teetkin, harjoittele tuntemaan oma hengityksesi samalla ja tiedosta, että ihmiset, joita kohtaat hengittävät myöskin, eläimet hengittävät, kasvit hengittävät, koko maailmankaikkeus hengittää, kaikki on elävää ja tuntevaa.

Vähitellen opimme tuntemaan olevamme osa kaikkea tätä elävää maailmankaikkeutta, kaikki olennot ovat osa kokonaisuutta. Kaikki olennot ovat tarpeellinen osa kokonaisuutta. Joskus haasteissa on helppoa ajatella, että ei jokin ihminen tai olento ole tarpeellinen, mutta usein kuitenkin on, koska tarvitsemme peilejä ja herätystä läsnäoloon niin monessa asiassa.

No comments:

Post a Comment